Cumartesi, Ekim 22, 2005

Google Is Paris Hilton

MSNBC şöyle bir haber yapmış. Google'ın Nasdaq hisselerindeki ekonomik göstergeleri incenmiş ve kıyaslamalar yapılmış. Fakat başlık çok orjinal :)

devamini okuyunca mesele anlaşılsa da ilk anda Google Is Paris Hilton, diye okuyunca "ha'?" oluyor insan..

Google is Paris Hilton, Only Hotter - Motley Fool

hoş.. ,)

Çarşamba, Ekim 19, 2005

Hürriyet'e Blogcu yaniti

Zamanında Hürriyet yazarı Yutsan Atakan, talihsiz bir yazı kaleme almış.

Blogcu.com'da kendi içindeki "Blogcu.com Blog"ta karşı bir yazı yayınlamış: http://www.blogcu.com/blog/13539/ ben yeni gördüm.

Şu cümleleri olayı çok hoş özetlemiş:
"Bu ne panik beyler, blog icad olundu diye gazetelerdeki köşelerinizden olmayacaksınız, siz yine istediğiniz kadar ahkam keser, dilediğiniz zaman, istediğiniz herkese züppe, cahil diyebilir, köşenizden herkesi aşağılayabilirsiniz, korkmayın !!! "

Yeri gelmişken, söylemden duramayacağım; Bir Sabah gazetesi alın ve 3.sayfadaki köşe yazısını(!) okuyun.*
Toplam bir (rakamla 1) pragraf bile tutmayan, zaman zaman
16
18
18
ya türkiye
86

şeklindeki yazıları görün. Gözümü kapasam bir çıpıda en az 20 tane blog sayabilirim, sayın yazarımızdan 10 kat daha bilgi veren, içi dolu, fikir sahibi, her şeyden önce harbi "yazı" olan.

Ve açıkça; çok defa "ulan bile bundan daha iyi yazarım" dediğim zamanlar olmuştur. Zamanında çevresi ve imkanları ile bir yerelere gelmiş insanlar, "yazar" olmuş. Şimdi internetin imlanları ile aslında o kadar da "yazar" olmadıklarını göstermeye hazır binlerce potasiyeli görünce etekleri tutuşanlar olacaktır.

--------
*o kadar eminim ki bu satırları mevcut ki gazeteyi görmeden yazıyorum.

Çarşamba, Ekim 12, 2005

AIM, MSN ve Yahoo Messenger anlaşıyor mu?

Bu güne kadar IM (instant messenger) rekabatine tanik olurken, bundan sonra yahoo dan msn e msn den yahoo messenger yada aol im kullanıcırına mesaj atmak mümkün olacak.

Microftun üzerinde çalıştığı LCS (Live Communications Server) üzerinden çalışacak sistem için firmların temsilcileri henüz açıklama yapmayı reddediyor.(muş)

Cuma, Ekim 07, 2005

Web 2.0 Konferansı



Öncelikle karışmasın şimdi bahsedeğim web 2.0 daha önce geçen yahoo myweb 2.0 değil.

Ironik bir şekilde, www.google.com/ig da tabiri caizse kendi google sayfamda Mehmet'in başlığı dikkatimi geçti. Açıkça linke tıklarken yahoo my web ile ilgili olduğunu tahmin ediyordum. Ancak olayın aslında tam da üzürinde bulunduğum sayfa google.com/ig , my.yahoo vs.. benzeri sistemler olduğunu söylüyordu. Yani; kendi kedine yaşayan, hem içeriğini hem arayüzünü kullanıcın şekillendirdiği yapılar.

Web 2.0 konferansının bu gün 3. günü. Konuşmacılarla ilgili aşağıdaki kelimelerin aynı anda aynı sayfada geçtiğini görmek sanırım konferansın önemini en güzel şekilde gösterir:

Yahoo, Google, Microsoft, O'Reilly, Sony, Akamai, Firefox-Mozilla Foundation, Amazon, Red Hat, Wired, HP Laboratories, Flickr, FeedBurner, Voice Research Lab, HDTV, EarthLink, eBay, Java Server Pages, mp3.com, Ask Jeeves, Match.com, ZDNet, CNET, AT&T, AOL, Walt Disney, Bloglines, Indeed, Visual Basic, Byte magazine, Oracle, spam filter, Netflix, 3D modeling, Hotmail, Sun Microsystems, RISC, Netscape, Ultima Online, Electronic Arts(EA), wiki, Linux Magazine, Macromedia, Fujitsu, ABC Television, Morgan Stanley, WordPress, IBM, wireless, IEEE, Nokia, RealNetworks, del.icio.us, online community, Six Apart, Blogger, BitTorrent, Napster

Yukardaki kelimeler aynı sayfada, aynı konferans için geçiyorsa ve konuşmacılar:
web2con.com/speakers bahsi geçen marka ya da uygulamaların sahipleri-yazarları ise.. derin bi nefes alın ve tıklayın: web 2.0

Perşembe, Eylül 29, 2005

Yaz Bitti

buruk bir tebessüm..

yaz bitti.
.
kahretsin.

Çarşamba, Eylül 28, 2005

whatz wrong?

waz wrong? blogger? r u sensing my clicks?

Y! Desktop Search |ya da| Hadi bakalım! Kolay gelsin, Bir acayip zor yarış..

Bana ne aman ben anlamam
Pek hesaplı ince iş
Sen seni bil, sen seni
Sen sıkı tut çeneni..

demiş, ["O'nu hafife alan başı omzumun üstünde taşımam" cümlesini kurduran dişi kişi:] Fatma Sezen Yıldırım zamanında..

ama Z nesli işte.. bu yarış zor.. bu yarış bi acayip.. kuralları bile $değişken.. nitekim oyuncuları da öyle. Ve de hamle üstüne hamle yapmaktan geri durmuyorlar. Çok ta güzel oluyor aslında bizim için.

Önce şöyle bi göz attığım bugün de yeniden kurduğum Google Desktop (çok güzel pluginleri çıkmış da laf aramızda) rakibinin haberini geçti az önce.. Yahoo, yeni oyuncağı Yahoo Desktop Search Beta'yı baya bir format destekler hali ile duyurmuş.

Bi ara önceki tahmin oyuncaklarında olduğu gibi karşılaştırmayı istiyorum. Zaman olursa tabi..

Pazar, Eylül 25, 2005

Online Reklam 19 Milyar $

Marketing Türkiye - JupiterResearch 'ün yayınladığı rapora göre yaklaşık 4 yıl sonra online reklam pazarı 19 Milyar Dolarlık [rakamla:19.000.000.000$ :) ] bir büyüklüğe ulaşacak. Bu rakam geçtiğimiz yıl 9.3 milyar $ dı. Dikkat edileceği üzre fazlaca bir artış öngörülmüş. Buradaki en önemli etkense Google'ın başını çektiği arama motoru ve içerik ağı reklamcılığı.

Bilindiği üzre Google, kendisinin önderlik ettiği içerik ağı reklamlarına başladıktan sonra AOL-Time-Warner 'ı geride bırakmıştı. JupiterResearch'ün araştırması arama-içerik reklamlarının payının toplam online reklam pazarındaki liderliğinin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini öngörüyor.

Tahmini artış onları ise Bannerlar için %7, arama motorları için %12 olarak tahmin edilmiş. Ayrıca raporda hızlı bağlantıların daha fazla yaygınlaşması ile de video/flash/ses vb.. akışkan medya (streaming media) reklamlarının da %25 oranında artacağını söylemiş. Sonra "yaa geç kaldık tühh" falan demeyin.. bilgilerinize.. ;)

Çarşamba, Eylül 21, 2005

Goal in 1.Minute or Yahoo Instant search vs. Google Suggest

Yahoo unveils Instant search.
I had been hoping more from yahoo (than google's suggest tool) but i was wrong. (because yahoo started after google..)

Link:http://instant.search.yahoo.com/
Link:http://www.google.com/webhp?complete=1&hl=en

i did try. As a ordinary user, i searched "Britney Spears". Ok. Yahoo's instant searh good too,
but Yahoo Lost for me. so step by step comparison here.

yahoo-google comparison

Wi-Fi.Google: kablosuz, ücretsiz internet

Tüm dünyayı ele geçirene dek... devam..

Daha önce google'ın uyduları devre dışı bırakması gibi bir kehanette(?) bulunmuştum. Fiberoptik hatlar vs ile ilgili bir yazı idi. Devam eden günlerde google, daha hızlı internet vaad ettiğini duyurmuştu.
Bu aslında ISP olma yolundaki adımların ilk göstergesi idi. Ve malum gtalk geçtiğimiz günlerde çoğu pc ye kuruldu . (ama sonra kaldırdım)

google şimdi ise ücresiz ve kablosuz internet hizmeti (Wi-Fi) vermeye başlıyor.
http://wifi.google.com/download.html

(aslında testler yapıyor henüz.. ama merak etmeyin çok sürmez)

akliniza takilan bişi olursa çekinmeyin: http://wifi.google.com/faq.html

biraz daha ek bilgi yazabilirim ama güneş doğdu doğacak.. gözlerim kapanacak..
bazen uyumak da lazım..

Salı, Eylül 20, 2005

Ebelemece

Böyle http://visnelikoru.blogspot.com/2005/09/nasl-tantk.html blog oyunları da dönmeye başlamış yeni gördüm. Ve hoşuma da gitti hani ;) , değişik ve güzel bişi olmuş.

Pazartesi, Eylül 19, 2005

SWSSY: Sunipeyk Web Standartları Site Yarışması

Öncülüğünü, cemshid, hizir, Lautreamont, Mehmet Dogan, omerbalyali, premature ve sahip in yaptığı Sunipeyk Web Standartları Site Yarışması'nın son başvuru tarihi gün geçtikçe yaklaşıyor.
Kaçırmayın: 1 Kasım 2005

Bi taraftan desteklediğim, bi taraftan ise "web çifte standartları" diye adlandırarak irlediğim bir olay haline geldi Web Standartları. w3 testinden geçmek, takdir edilesi bir hadise ve gerçekten tebrik ediyorum valid arkadaşları. Ancak bu testi geçmek (bazen hack) adına yakında Lynx'te görünecek resim/logo vs. çizme modası başlarsa şaşırmam.

Css ve w3 için feda edilen siteleri inceleyen (daha çok "beni" göz adı eden siteleri eleştiren) bir site/blog hazırlasam hiç fena olmayacak. Adı ne olsun diye şimdiden düşünmeye başladım bile;
* "ilk görüşte aşka inan fakat evliliğin devam etmesi de önemli" testi,
* firt 10 second
* R3 / Rebelif!3
* R!3
* anti-web standarts
* multi-web standarts
* xhtml-ok-but..
* im not refrigerator
vs.. vs...

//Bu arada swssy'i kendi anlatacaklarım için malzeme yapmış değilim. Harbi harbi destekliyorum. Yanlış anlaşılmasın.

Cumartesi, Eylül 17, 2005

text-transform:uppercase, türkçe problemi

Pek çok sitede* bir büyük bir küçük harfle yazılıp lamer havası veren, BU BIR BAŞLıKTıR tarzına sebeb olan text-transform:uppercase stiline cephe almıştım. Ama sorunun aslında çok basit bir çözümünün var olduğunu fark ettim. Hatta "Fark ettim" bile denilmeyecek kadar bariz bir hadise normalde... ama sırf css kullanma sevdasına feda ediliyor.

Madem başlıklarını B U Ş E K İ L D E yazmak istiyorsun, büyük harf kullanacaksın abi. Olay bu kadar. Capslock tuşuna basmak bu kadar zor olmasa gerek ? (bu tuşunun klavyedeki varlığından şahsi olarak rahatsız oluyorum o tamamen ayrı bi mesele..)

-----------
*Bu blog'un Tarihlerinde de olduğu gibi...
böyle şeyler oldukça sana olan nefretim gün geçtikçe artıyor Greatnet.de
Almanya ve yakınlarında bi hostin firması arıyorsanız sakın olaki Greatnet.de yi terich etmeyin.

Cuma, Eylül 16, 2005

target="_blank" || ben demiştim demek istiyorum

XHTML 1.0 kodlarında yeni pencerede açma işlemi yani target="_blank" in standart dışı kabul edilmesine fena halde bozulmuştum.

Çünkü bu "Ok. Ben de web standartlarına uyayım" dediğiniz anda, zaten ilk 5-10 saniye de çekip gitme potansiyeline sahip kullanıcıları (itiraf etmek gerekirse; ben de bu kitle içindeyim) kendi elinizle başka bir yere götürüp bırkakmış olmak gibi geliyordu.

Sırf ama sırf bu yüzden kim bilir kaç defa bildirgeçe sinirlenip, alakalı alakasız önümde ne kadar tarayıcı penceresi varsa kapatmıştım hepsini.
Yahuu bu standartlar
benim için/insanlar için değil mi, dedim kaç defa. Der demez bir yerden Ömer bir yerden de Mehmet:

- İyi ama görme engellilerin yada bir buzdolabının da internet sitelerinde dolaşabilmesi için bunlar gerekiyor. S T A N D A R T baba standart! hiçbişi anlamıyor musun sen bu kelimeden" dediler sanki. Taa uzaklardan uğultulu bir sesle. Dayanamadım bastım çığlığı gecenin bir yarısı suçsuz monitörümü azarlayarak:

- İyi de abi,
o buzdolabı da benim için değil mi, JAWS ve benzerlerinin okuması için görme engelsiz kullanıcıları takip engelli hale getirmeye ne w3.org un ne de başka hiç kimsenin hakkı yok ki. (ekran okuyucu programlara isternise _blank i etkisiz kılan bir özellik yada agent referere bakarak geri dönüşü sağlayacak bir sistem eklemek daha mantıklı değil mi)

Mesele 800x600 olaylarına, Amazon'a, ihtiyaçlara, Harvard işletmedeki ilk derslere falan da sıçradı ama konuyu daha fazla dağıtmamak ve de
halisunasyon olayını uzatmamak için asıl konuya dönüyorum: target=_blank.

Herhalde kendimi kaybedip fazlaca yüksek sesle bağırmışım ki sesim 1,5 sene öncesine gitmiş. Tantek Çelik ve arkadaşları duymuşlar. O yüzden de CSS 3 'e
target-name: current root parent new modal string
target-new: window tab none
target-position: above behind front back
target: target-name target-new target-position
eklemişler. Keşke sesin zamanda yolculuk yapabildiğini daha önceden öğrenmiş olsamda zavallı monitörüm korkudan rotasyon hataları vermeye başlamamış olsaymış. Neyse artık alıcaz yeni bitane...

Çarşamba, Eylül 14, 2005

YY!mail: Yeni Yahoo Mail

Yahoo mail servisini yeniliyor. Daha çok Outlook vb. masaüstü uygulamalarına benzer bir arayüzle karşımıza çıkacak servis pek çok güzel özellikle kullanıcılarını sevindirecek gibi duruyor.

*Mailleri cachleme, *sürekle bırak dosyalama sistemi, *aynı anda birden fazla mail görüntüleme, *maillerin içeriğinde başlıklarında ve ataçlarında daha hızlı arama, *mesaj önizleme, *mevcut klasördeki tüm mailleri scroll yaparak tek sayfada görebilme..
gibi gayet güzel özellikleri barındıracak olan Y! mail'de yeni versiyonu ile eskisi arasında *basit bir switch ile geçiş yapılabilecek.

Bunlara ek olarak yeni Y! mail, Gmail'de standart olarak gelen *"otomatik tamamlama" özelliği, *sağ tıklama menüsü imkanlarını da sağlarken mevcut *1GB kapasitesi ve *kısa yol tuşarı ile erişim gibi özelliklerini devam ettirecek. (miş)

Google, blogsearch.google.com'u duyurdu

Google, Bloglar içinde arama yapan blogsearch ü duyurdu. Gelişmiş arama seçeneklerinde dil ve yazar'a göre arama yapılabiliyor. Ve de bulunmuş sonuçlar için RSS üretiyor. (bu sanki tanıdık geliyor bir yerlerden ama neyse..) daha fazla bilg için..

Proje yöneticisi /yada/ Proje akış planı

Bir proje yöneticisi..

Genel manada, dhtml'in yapamayıp, flash'ın yapabilceği, flash'ın yapamayıp 3dmax'in yapabileceği şeyleri..
Logo'nun PhotoShop'ta yapılmayacağını.. baskı için 300dpi kullanılması gerektiğini..
php'nin çalışması için apache/IIS vb. gerektiğini..
mobil.google'ın standartlara uymayan siteleri indexlemediğini..
vb..
vb..
genel bilgilere sahip olmalı. Fakat çok iyi kod yazmasına yada tasarım yapmasına yada database planlayabilmesine gerek yok.

Daha çok bir organizatör gibi çalışarak aşağıdaki adımların, sırası ile ve belirlenen zaman içersinde sağlıklı olarak yürümesini sağlamalı;

* müşteriye "neyin ne" olduğununun anlatılması (hadi daha nazikçe; danışmanlık diyelim)

* müşterinin beklentilerini ve amacını açıklayan "kaliteli bir brief". (en önemli noktalardan birisi bence)

* ekip toplanarak projeyi değerlendirmeli (müşteriye sunacakları DEVAMLILIK önerileri de dahil olarak)

* işleyiş algortiması ve ön görseller hazırlanmalı

* yapılan ön çalışmalar iletilmeli ve geri dönüş alınmalı

* herşey tamamsa, Html ler hazırlanmalı

* programlanmalı

* projeyi hazırlayan şirketin kendi çizgisi/kalitesinde mi kontrol edilmeli

* beta testlerine geçilmeli

* muhasebe ile ödeme planı incelenmeli

* gözden kaçan kısımlar, buglar ve güvenlik açıkları düzeltilmeli, varsa optimizasyonlar (meta tag, mysql, css vb.) yapılmalı

* varsa müşteriye admin paneli kullanımı anlatılmalı

* ödemeler kontrol edilmeli

* son onaydan sonra, normal yayına geçilmeli,

--------

* arama motorları ve web directorylere kayıt yapılmalı

* projenin konumuna/işlevine göre türkticaret.net, alibaba, yahoogroups vs.. yada kendi alanındaki diğer net topluluklararına üye olunmalı

* basın bültenleri ve (medya planlamasına göre) diğer duyurular yapılmalı,

-------

* kullanıcı geri dönüşleri ve analizleri yapılmalı

* bülten gönderme sistemi rayına oturtulmalı (ne çok sık ne de çok seyrek)

* promosyonlar yada farklı cin fikirlerle "bağlılık" sağlanmalı

* herşey yolunda gidiyorsa, sistem tamamen müşteriye bırakılmalı (destek ve danışmanlık elbetteki devam etmeli)

-------

bunlara ek olarak aslında ön planda olmasa da işlerin daha Güzel ve Verimli olması için;insanları motive edebilmeli, moral verebilmeli, gerektiğinde müşteri ile ekip arasında "kayıpsız iletken tel" yada "dayanıklı sünger" olabilmeli : )

Pazartesi, Eylül 05, 2005

Nefretengiz host: Greanet.de

Bundan yaklaşık 3 yıl önce, Avusturya'ya ilk geldiğim aylarda yakın yerlerde (Almanya-İsviçre-Viyana vb.) datacenter'ı bulunan güzel bir host firması arayışı sonucu çıkmıştı karşımıza http://www.greatnet.de/

Ancak geçen yıl ne oldu ise (zannediyorum el yada yönetim değişti) her yerde memnunluka bahsettiğim tüm özelliklerini birer birer kaybetti. Ve dahası kapalı site için trafik parası istemek gibi üzücü bir konuma geldiler. Bu blogun hala blogspotta barınması da yine uzun süredir "yazma" izinlerinde sorun yaşamamdan kaynaklanıyordu. O bir tarafa yaklaşık bir haftadadır FTP yapadığım gibi gelen extra rehnung da cabası.

Yahoo'dan sıkı hamle: Myweb 2.0 beta

Yahoo sonunda güzel şeyler akıl etmeye, daha doğrusu daha önceden akledilmiş şeyleri kendi bünyesinde kullanmaya başladı.

Yahoo Myweb 2.0 Sık Kullanılanlarınızı heryerden kullanabilme ve de paylaşma temeline oturuyor. Arama fonksiyonu ile de "daha doğruyu" bulma yolunda.

My Web2 Daha önceden var olan Limk, mylnx gibi sitelerin barındırdığı "Linklerim(iz) / Sık Kullanılanlarım(ız)" esprisini barındırıyor.

My web2'yi mevcut yahoo id'niz ile aktive ettiğinizde, "Sık Kullanılandığınız" sayfalarınızı Yahoo'ya transfer edebiliyorsunuz. Bu işlem Yahoo toolbar ile daha kolayca hallediliyor. Tollbar yoksa Dosya Menüsünden Al gülüm Ver gülüm yaparak bu işlemi yapabiliyorsunuz.
(benim iki denemem de başarısız oldu fakat sorun benden kaynaklanıyordu sanırım)

Daha sonra bunları herkesle paylaşıp paylaşmamak size kalmış.

Memlekete izine gittiğinizde ya da iş yerinde iken evdeki sık kullanılanlarınız lazım olduğunda kullanılabilecek çok güzel bir araç sunmuş oluyor Yahoo.

Kullanıcılar linklerini paylaştıkça Yahoo da "Bakalım diğer insanlar hangi siteleri eklemiş" şeklinde bir imkan veriyor. Hem çok faydalı hem de hafiften "biri bizi gözetliyor hissiyatı" gibi anlamsız sayılabilecek fakat arkasından gittiğiniz bir merakı da giderebiliyorsunuz.

Bunlar kullanıcıları ilgilendiren tarafları, Yahoo ise myweb2 ile oklarını hedefe daha yakın atmış oluyor. Hatta sistem güzel işlerse Google'dan bile daha yakın sonuçlar üretebilir.

Nasıl yani Google'dan daha iyi?

Evet. Google'dan daha iyi. Çünkü;
tam da bunu arıyordum diye kim diyebilir?.
Ben diyebilirim. Siz diyebilirsiniz. Yani insanoğlu. İşte Yahoo insan tecrübesi ile -kimi zaman didik didik, saatlerce- aranmış, bulunmuş ve özellikle bir kenara not edilmiş sayfalar arasında arama yaparak bal'a konuyor.

Örneğin kendi sayfalarıma baktığımda, işler ters gittiğinde, çok sancılı olabilen apache-php-mysql kurulumlarına dair en sağlam ve doğru sonucu-bilgiyi veren safyaları eklemişim. Benzer şekilde CSS trickleri, zoque'den ve ceviz'den sayfalar, bulduğum güzel tutorialler, 3d kaynakları, fontlar, firmalar, çözümler, webart'lar vs.. vs..

Düşününce Yahoo'nun bu sefer gerçekten iyi bir hamle yaptığı söylenebilir.



------------------------------------------
Bunun için belki erken olabilir ama yine de..
şu anda en çok kişi tarafından sık kullanılanlara eklenilmiş olan ilk 100 adres:

Flickr
Saved by: 156 people
http://www.flickr.com/

The 46 Best-ever Freeware Utilities
Saved by: 119 people
http://www.techsupportalert.com/best_46_free_utilities.htm

script.aculo.us - web 2.0 javascript
Saved by: 116 people
http://script.aculo.us/

Get the Yahoo! Toolbar Beta with My Web
Saved by: 95 people
http://toolbar.yahoo.com/?.intl=us

Wikipedia, the free encyclopedia
Saved by: 86 people
http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page

Getting Started with My Web Beta
Saved by: 85 people
http://myweb.search.yahoo.com/myresults/starting

Technorati: Home
Saved by: 84 people
http://www.technorati.com/

google
Saved by: 75 people
http://www.google.com/

Yahoo! Next
Saved by: 73 people
http://next.yahoo.com/

del.icio.us
Saved by: 71 people
http://del.icio.us/

My Web 2.0 BETA - FAQ - Yahoo!
Saved by: 70 people
http://myweb2.search.yahoo.com/myresults/faq

Absolutely Del.icio.us - Complete Tool Collection
Saved by: 69 people
http://pchere.blogspot.com/2005...ly-delicious-complete-tool.html

Lifehacker
Saved by: 67 people
http://www.lifehacker.com/

Slashdot: News for nerds, stuff that matters
Saved by: 65 people
http://slashdot.org/

del.icio.us direc.tor
Saved by: 64 people
http://johnvey.com/features/deliciousdirector/

ajax: a new approach to web applications
Saved by: 58 people
http://www.adaptivepath.com/

Google Earth - Home
Saved by: 56 people
http://earth.google.com/

Yahoo! Widgets
Saved by: 54 people
http://widgets.yahoo.com/

Yahoo!
Saved by: 53 people
http://www.yahoo.com/

Engadget - www.engadget.com
Saved by: 52 people
http://www.engadget.com/

digg
Saved by: 52 people
http://digg.com/

Google Maps
Saved by: 51 people
http://maps.google.com/

HowStuffWorks
Saved by: 50 people
http://www.howstuffworks.com/

My Web 2.0 BETA
Saved by: 48 people
http://myweb2.search.yahoo.com/

43 Folders
Saved by: 47 people
http://www.43folders.com/

Yahoo! 360°
Saved by: 47 people
http://360.yahoo.com/

TiddlyWiki - a reusable non-linear personal we...
Saved by: 46 people
http://www.tiddlywiki.com/

Yahoo! Search blog
Saved by: 44 people
http://www.ysearchblog.com/

PostSecret Blog
Saved by: 44 people
http://postsecret.blogspot.com/

GreaseMonkeyUserScripts - An Unnamed MoinMoin ...
Saved by: 43 people
http://dunck.us/collab/GreaseMonkeyUserScripts

mozdev.org - greasemonkey: index
Saved by: 43 people
http://greasemonkey.mozdev.org/

New York Times
Saved by: 42 people
http://www.nytimes.com/

Social Bookmarking Tools (I): A General Review
Saved by: 42 people
http://www.dlib.org/dlib/april05/hammond/04hammond.html

Gizmodo: The Gadgets Weblog
Saved by: 41 people
http://www.gizmodo.com/

Dive! Dive! Dive!
Saved by: 40 people
http://del.icio.us/doc/dangerous

Yahoo! Search - Audio Search
Saved by: 40 people
http://audio.search.yahoo.com/

Google Maps Transparencies
Saved by: 38 people
http://www.kokogiak.com/gmaps-transparencies.html

Ontology is Overrated -- Categories, Links, an...
Saved by: 38 people
http://shirky.com/writings/ontology_overrated.html

Konfabulator!
Saved by: 38 people
http://www.konfabulator.com/

Don't Click.It
Saved by: 38 people
http://www.dontclick.it/

CNN News
Saved by: 37 people
http://www.cnn.com/

Internet Archive
Saved by: 37 people
http://www.archive.org/

Yummy! Personal PDF Library
Saved by: 36 people
http://yummy.printfu.org/

Del.icio.us and MyWeb Combo Bookmarklet :: Off...
Saved by: 36 people
http://www.vanderwal.net/random/entrysel.php?blog=1722

43 Things
Saved by: 36 people
http://www.43things.com/

Bloglines
Saved by: 36 people
http://www.bloglines.com/

Yousendit
Saved by: 36 people
http://www.yousendit.com/

Yahoo! Mindset
Saved by: 36 people
http://mindset.research.yahoo.com/

How to Write More Clearly, Think More Clearly,...
Saved by: 36 people
http://www.ai.uga.edu/mc/WriteThinkLearn_files/frame.htm

[ws] Color Scheme Generator 2
Saved by: 36 people
http://wellstyled.com/tools/colorscheme2/index-en.html

Essential Fonts For Designers
Saved by: 35 people
http://www.goodfonts.org/

Answers.com
Saved by: 35 people
http://www.answers.com/

My Yahoo!
Saved by: 35 people
http://my.yahoo.com/

Get the Yahoo! Toolbar Beta with My Web
Saved by: 34 people
http://beta.toolbar.yahoo.com/?.intl=us

W3Schools Online Web Tutorials
Saved by: 34 people
http://www.w3schools.com/

Prototype: Object-Oriented Javascript Library
Saved by: 34 people
http://prototype.conio.net/

BBC News
Saved by: 34 people
http://news.bbc.co.uk/

Windows
Saved by: 34 people
http://www.microsoft.com/isapi/redir.dll?prd=ie&ar=windows

Gizmo. A free phone for your computer
Saved by: 34 people
http://www.gizmoproject.com/

css Zen Garden: The Beauty in CSS Design
Saved by: 33 people
http://www.csszengarden.com/

Welcome to the Yahoo! Developer Network
Saved by: 33 people
http://developer.yahoo.net/

Flickr Related Tag Browser
Saved by: 33 people
http://www.airtightinteractive....ojects/related_tag_browser/app/

Boing Boing: A Directory of Wonderful Things
Saved by: 32 people
http://boingboing.net/

Where do you want to go? 43 Places
Saved by: 32 people
http://www.43places.com/

TagCloud
Saved by: 32 people
http://www.tagcloud.com/

The Internet Movie Database (IMDb)
Saved by: 32 people
http://www.imdb.com/

Quick Online Tips: The Great Flickr Tools Col...
Saved by: 32 people
http://pchere.blogspot.com/2005...at-flickr-tools-collection.html

Google Logo Maker-Logogle
Saved by: 31 people
http://www.logogle.com/

GTDTiddlyWiki - all your tasks are belong to you
Saved by: 31 people
http://shared.snapgrid.com/gtd_tiddlywiki.html

Times Top Web sites 2005
Saved by: 31 people
http://www.time.com/time/2005/websites

WordPress › Home
Saved by: 30 people
http://wordpress.org/

'You've got to find what you love,' Jobs says
Saved by: 30 people
http://news-service.stanford.ed...ws/2005/june15/jobs-061505.html

Google Portal
Saved by: 30 people
http://www.google.com/ig

Bloglines
Saved by: 30 people
http://www.bloglines.com/myblogs

Upcoming.org
Saved by: 30 people
http://upcoming.org/

CiteULike: A free online service to organise y...
Saved by: 30 people
http://www.citeulike.org/

XML.com: Very Dynamic Web Interfaces
Saved by: 29 people
http://www.xml.com/pub/a/2005/02/09/xml-http-request.html

Ruby on Rails
Saved by: 29 people
http://www.rubyonrails.org/

Organizing
Saved by: 29 people
http://www.backpackit.com/

Audioscrobbler
Saved by: 29 people
http://www.audioscrobbler.com/

MSN Virtual Earth
Saved by: 29 people
http://virtualearth.msn.com/

FARK.com
Saved by: 29 people
http://www.fark.com/

beenmapped.com - Bookmark the Earth!
Saved by: 28 people
http://www.beenmapped.com/

Windows Media
Saved by: 28 people
http://www.microsoft.com/isapi/...edir.dll?prd=ie&ar=windowsmedia

Google Ranking Factors - SEO List
Saved by: 28 people
http://www.vaughns-1-pagers.com

Free Hotmail
Saved by: 28 people
http://www.microsoft.com/isapi/redir.dll?prd=ie&ar=hotmail

DRUDGE REPORT
Saved by: 28 people
http://www.drudgereport.com/

Dropload
Saved by: 28 people
http://www.dropload.com/

BetaNews Inside Information; Unreleased Prod...
Saved by: 27 people
http://www.betanews.com/

Clusty the Clustering Engine
Saved by: 27 people
http://clusty.com/

Rico - Open Source Java Script Library
Saved by: 27 people
http://openrico.org/home.page

GoogleOS? YahooOS? MozillaOS? WebOS? (kottke.org)
Saved by: 27 people
http://www.kottke.org/05/08/googleos-webos

digg
Saved by: 27 people
http://www.digg.com/

YouTube - Your Digital Video Repository
Saved by: 27 people
http://www.youtube.com/

Brilliant Button Maker by LucaZappa.com
Saved by: 27 people
http://www.lucazappa.com/brilliantMaker/buttonImage.php

Tor: An anonymous Internet communication system
Saved by: 27 people
http://tor.eff.org/

Google Guide Quick Reference: Google Advanced ...
Saved by: 27 people
http://www.googleguide.com/advanced_operators_reference.html

Koders - Source Code Search Engine
Saved by: 27 people
http://www.koders.com/

YubNub - YubNub.org
Saved by: 27 people
http://yubnub.org/

The Onion America's Finest News Source™
Saved by: 26 people
http://www.theonion.com/

.
The Best of the World E-Cars source
Saved by: 25 people
http://ekart.logindream.com/main.php

;)

Salı, Mart 29, 2005

G-Sting Nedir ?

-bir programcı için G-String ne dir ?
-bu dur.

Pazartesi, Mart 28, 2005

Yahoo 360, Flickr i satın aldı.

Yahoo, blog sitelerinin yükselişi karşısında ( ve rakibi Google'in da Blogger'ı satın almasında bu yana), etafında dolanıp durduğu blogosfer atmosferinin içine giriş yapıyor.

Yahoo 360 adı ile lanse edilecek hizmet; Blog yazmanın yanı sıra resimli blog ve resim paylaşımına da olanak sağlayacak. İşte bu nokta da her resim için farklı "anlam/çağrışım/yorum etiketleri" oluşturma mantığı ile işleyen Flickr'i satın alarak rakiplerine karşı iyi bir koz elde etmiş oldu.

yahoo, "yahoo 360" hizmetini; mobil blog, dinlediğim radyolar, okduğum kitaplar vs.. , yerel restoran ve iş yerleri gibi daha önce var olan hizmetleri ile süslemeyi de planlıyor

http://360.yahoo.com
http://www.flickr.com
http://news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/nf/20050323/bs_nf/31644

Cumartesi, Şubat 19, 2005

Plazmadan daha ucuz, daha berrak ve daha büyük 170 Ekran (67") TV

Çok minik ve çok hızlı hareket eden, hemen her pixel için bir ayna ile ışığı yasıtma teknolojisi DLP TV'ler yakında HD teknoloji ile dahada güç kazanacak(mış) (mış2)

Ülkemiz de henüz Yüksek Berraklıkta(High Definition) yayın yapan medya organı olmasa da şu yada bu şekilde önümüzdeki yıllarda hemen her evde bu tiplerin yer alacağı neredeyse kesin.

//not yok mu 1: HD yayın; DVD standartlarında(MPEG 2) ses ve görüntü yayını
//not yok mu 2: Şu anda Avrupa da HD yayın yapan sadece 1 tane kanal var:
euro1080
//not yok mu 3: BT hurafesi midir bilemiyorum ama bundan 3-4 yıl önce
Vestel'in benzer ayna teknojoji ile Tv ler ürettiğini duymuştum
//not yok mu 4: bir de işin televizyoncu/yayıncı tarafı var dimi yani ;)
ahanda bu kamerası

Blog olayının ne derece hayatımıza girmeye başladığının resmidir

Mobil olarak blog yayınlamak için
:: t e k t o n i c a :: (desteği varsa sesli blog da dahil)

Çarşamba, Şubat 16, 2005

Henüz şirketini kurmamış webmasterlar'ın Google AdSense - banka diyogları

Evet...

Updated'in 76$lık çekinden sonra google çekimde geldi.
Tam $526
Ayın 21inde çekime onay verilmiş, 22sinde gönderilmiş ve 3 aralık'ta da elimde oldu. Yani tam 11gün. Ben Bursa'dayım. İstanbula sanırım 10günde geliyor.

Updated çekini yapı kredi bankasında bozdurmuştum. Tam 10günde bozdular.
Döviz hesabı olandan 1$, Tl hesabı olandan 3,5milyon gibi komik bi rakam komisyon alıyorlar.

Fakat Google çekinin üzerinde "Citibank" tan geldiği yazıyor. Öncelikle citibank'ın Bursa şubesine gidip hesap açtırıp bu konuyu araştırıcam.

Param banka hesabıma geçince de burdan hangi bankada, nekadar komisyonla kaç günde bozdurduğumu yazıcam...

Diğer arkadaşlara bol kazançlar..

----------------------------------------

Biraz önce 444 0 500 citiphone 'u aradım. Çekiniz 20-21 iş günü içerisinde bozuluyor dediler. Bana Yapıkredi bankası yolları göründü.

Arkadaşlar başka bankalara soran varsa ona göre yazın burayada komisyon önemli değil erken gelsin yeterki çek

--------------------------------------

bu ayın updated çekimi geldi ?

-------------------------------------
Ben bütün çekleri Akbank'tan bozduruyordum.Fakat son zamanlarda bravenet'in çeklerinde sorun çıkarmaya başladılar.henüz google çekim gelmedi ama eğer sorun çıkarsa yapıkredi'yi denemek istiyorum.Akbank'ta çek bozdurma 20 günü buluyor.

----------------------------------------
[b[ben 4 senedir çeklerimi AKBANK da bozduruyorum ve daha 1$ bile kesilmedi. 3-4 hafta arası zaman alıyor.[/b]
-------------------------

arkadasın bahsettıgı kazanc senın dedıgın gıbı cok yuksek degıl kı !!!
Adsense e gore az bıle, yanı gayet normal bır olay.

Herkes dogru duzgu sıte yaparsa emın ol herkes o kadar para kazanır (cok daha fazla kazanır).

----------------------------------------

akbank masraf almiyor.bende gecen bozdum

--------------------------------------------

yapıkredi de döviz hesabın varsa 1$ tl hesabın varsa 3,5miyon gibi komis bi para alıyor zaten de burda önemli olan çekin çabuk bozulması. 3-5günde bozucak banka varsa 20-25$ veririm yani ben.

onun için YKB 10-11günde bozuyor bence gayet iyi

----------------------------------------------

her banka olur ben akbank kullanıyorum çeki götürdüğüm gibi hesaba geçiyor , işin ince noktası çeki götürdüğün bankada bu çekten anlayan birini bulman .

--------------------------------------------------

İş bankasından hiç bozdurabilen varmı bu google veya herhangi bir internet ödemesi çekini ?

-------------------------------------------------

Arkadaşım çok güzel bir şey bu.
Lütfen bu konuyu biraz aç.

Yani sen hangi şubeyi kullanıyorsun?

Bankada bu çekten anlayan birisini nasıl buldun?
(yani kambiyo bölümünden herhangi birisi anlıyor zaten, aynı gün nasıl hesaba geçiyorlar)

Çok önemli ültfen cevap ver...

--------------------------------------------
sirkeci akbank şubesini kullanıyorum , sirkeci tramwayının karşısında bankaya girdiğinizde direk bir üst kata çıkın orada kime sorsanız size yardımcı olacak öncelikle hesap açmanız istenicek ama yeni müşteri iken parayı hemen hesabınıza geçmiyeceklerdir ben 3. çeki götürdüğümde direk hesabıma geçmişti . komisyon kesinlikle yok .
-------

way be helal ossun akbanka
---------
oyak bank öneririm arkadaşlar.
% ile çalışıyorlar.
Çekin ait olduğu bankaya göre komisyon oranı var, çeki verdiğilarında.
Bank Of Amerika için koniyon oranı %2.5 civarlarında.
1300 USD için 30 USD ödemiştim enson.
---------
2003 - 2004 Yıllarında 3 tane çek bozdurdum.
İzmir Ziraat Bankası Merkez Şubesi.

4-6 Hafta içinde çeklerim tahsil edildi.

Hepsinde de 15$ ücret aldılar.
Ben banka hesabım olmadan çekleri bozdurdum.
Adres ve Telefon bilgilerini alıyorlar, çek tahsil edilince sana telefon açıyorlar. Sonra sen gidip paranı alıyorsun.

-------------------
Aydır çek tahsil ediyorum.
Dışbank 15$ + 10 YTL alıyor. 100 $ lık çek içinde 6.300 $ lık çek içinde aynı rakamı kestiler. 28 günde tahsil edebiliyorsunuz. Bakırköy Şb.
Yapı Kredi de 2 kez tahsil ettim. 20 $ + binde 2 komisyon + paramı dolar olarak çektiğim için 10 $ masraf aldılar. 21-22 günde ödeme yapıyorlar. Bakırköy Şb.

Tasarımcı olmayın! Tasarım şirketi kurmayın!

Evet. Şirket kurmak riskli bir iş ancak güzel bir bilgisayar fiyatına en basitinden bir şirket rahatlıkla kurulabilir. Üstelik gayet basit bir şekilde pazarlama ekibi de kurulabilir. Sadece Hürriyetin seri ilanlar kısmına bir ilan vermeye bakar. Kendine güvenen pazarlamacılar genelde daha yüksek primi tercih edeceklerinden yüksek bir primle işe başlayabilirisiniz. (Mesela %15-%30. Aslında işe yeni başlıyorsunuz ve herşey sıfırdan iyidir denip %50 gibi bir rakam bile teklif etmek geçebilir içinizden ancak bu gerek otorite gerekse şirket imaji için ters etki yapacak bir rakam olur)

Her sektörde olduğu gibi burada da işin en önemli kısmı: Pazarlama. Pazarlama departmanınız ne kadar sağlam olursa o kadar çabuk palazlanırsınız. Pazarlamanız yoksa sizin dünyanın en şık web sitesini yapabiliyor hatta daha önce yapmış olmanız hiç birşey ifade etmeyecektir.

Diyelimki, pazarlama planlarınız hazır hatta birkaç yerin web sitesini yapmak üzere anlaşmışsınız ve birkaç şirkettin daha web sitesini size yaptıracağınızdan eminsiniz.
O zaman Un var, şeker var neden helva yapmayasınız.

Ama Durun. (neden durduk ki önceki yazıdan buraya kadar Patronların aldığı kaymağı bizimde rahatlıkla alabileceğimiz hissi vardı yazının akışında.)

Evet. Bir şirket kurmalınısız ama bu şirket, diğer firmaların web sitesini hazırlayan bir şirket olmamalı.

Şirket olarak bir tek site yapmalısınız. (hadi 3-5 olsun).

Şimdi gerçek hayattan birkaç örnek.
itiraf.com, fazla söze gerek olmadığını sanıyorum. Sadece 4 kişinin (Mete Kuran, Mohaç Yücel, Eylem Yıldırım, Erdem Bıyık) belirli bir süre de hazırlıdıkları ve zamanla olgunlaştırdıkları kodlar yığını.
bilgiyarismasi.com detayını bilmiyorum ama tek kişinin bile hazırlayabileceğini biliyorum
memurlar.net , beyazperde.com vs..

örnek sitelerin tümü Türkiyede belirli bir yere sahip siteler. İlk sıralarda başka siteler de var ancak özellikle bunları örnek veriyorum çünkü bunlar az sayıda kişi ile belli bir süre zarfında rahatlıkla kurulubilecek teknik alt yapıları olan ve kapı kapı pazarlamacı dolaştırmak zorunlu olmayan siteler.

Hülasa; "Nereye kadar böyle, işi ben yapayım ama parayı patronlar kazansın" diyorsanız, olay çok basit: İşleyen, sadece bir(kaç) tane site yapın ve buna ticari ünvan sağlayacak minicikte olsa bir şirket kurun. That's All.

Hergün farklı bir site yapmak yerine sürekli bir(kaç) site ile uğraşan ve üstelik henüz şirketini kurmamış webmasterların Google AdSense - banka diyalogları //cımbızla çekmeniz gereken yeri okuduğunuz da fark edeceksiniz ;) şöyle tutarlı bir şirket çatısı altında daha güzel şeyler yapılabileceğini sanrım söylememe gerek yok.

Eski Türk filmleri ve Hülya Avşar'ın erotik resimleri

[önceki yazı]
Devam edegelen hayatınızdan mutlusunuz yada en azından bu alanda kendinizin yapmak istediği çok fazla şey yok sanırım.
O zaman burdan buyrun:
Eski Türk filmleri ve Hülya Avşar'ın erotik resimleri ni araştırabilir yada Kanal-D sitesi'nden sesli ve görüntülü chat yapmayı deneyebilirisiniz. Have Fun!

Acil: Tasarım yapmak istemeyen, creative webmaster aranıyor!

Digital kültür içinde yaşayan bizlerin hemen çoğumuzun kendimize ait site(leri)miz mevcut. Bazıları flash animasyon, bazıları kod/scrpit, bazıları da grafik vs.. olarak çok kaliteli ve ehil ellerden çıktığını belli ediyor.

Son zamanlarda ise weblog / blog tarzında bir artış var. {Aslında olması gereken de bu idi belki. Bir gazete/dergi yazarının köşesinde sizin aylar önce kullanıp bıraktığınız birşeyden bahsediyor olması, bir de bunu çok bilmiş bir edayla, okurlarını bilgilendirir bir havada sunması sizi bilmem ama beni deli ediyor. Doğal olarakta konuya O yazardan daha hakim birlileri, bir şekilde yazmaya başlıyor.}

Şahsen inandığım bir şey var o da; özellikle Türk tasarım ve programcılarının blog yazmaktan çok daha iyisini yapabilecekleri.


Ama öncelikle cevaplanması gereken sorular var: Niçin bu işi yapıyoruz ? ve bu Nereye kadar devam edecek?

  • A) Sırf, HTML, XML, Action Script, mySQL, Path, Noise Effect .. gibi terimler meraklandırdığı hatta heyecanlandırdığı için. (?)
  • B) Sanat için. (?)
  • C) Para kazanmak için. Aynı zaman da sevdiğim bir iş. (?)

Çoğumuz muhtemelen orta-iyi halli bir tasarım/bilişim şirketinde, az bir kısımımız da elle sayılacak 5-10 şirketten birinde çalıyoruz. Muhasebe departmanı ile aranız iyi ise, masanıza gelmiş bir işin faturasında en az maaşınız kadar veya maaşınızın 3-5-10 misli bir rakamla karşılaşmışsınızdır. İşin ilginç yanı sizin masanıza ayda bunun gibi 3-5 tane iş gelmektir.

Herşey ortadadır, işin "en iş" yerini siz yapmışsınızdır "en kaymak" kısmı partonun kasasındadır. Yazının bu noktadan sonrası zorunlu bir ayrım gerektirdiği için;

yukarıdaki soruya C yanıtını verenler ve "Ben de aslında bu işi yapabilirim" diyenler buraya

"Helal olsun adama bu yaşta güzel iş kurmuş, paramızı da genelde aksatmadan veriyor" diyenler buraya tıklasın.

Cumartesi, Şubat 12, 2005

Kulağından doğum yapan kadınlar, Türk Dil Kurumu (TDK) ve Avro (Euro)

"Dil" meselesi, Oktay Sinanoğlu'nun özellikle "Bye-Bye" Türkçe adlı kitabından sonra daha bir tartışılır ve idarak edilir oldu.
('faşizm ön yargısından' kurtulmaya direnen, Ufuğun ötesini gör(e)meyen bir güruh hariç)
..
..

Bu bağlamda, "printer" kelimesi yerine "yazıcı" kelimesinin kullanılması gayet yerinde bir tutum.Buraya kadar herşey güzel.

Ama işin "melemenden yumurtanın sarısını aylıklama" eylemine dönüşmesini anlamak hakikaten çok güç. Aynı, yıllardır kullandığımız Yuro ( € ) kelimesinin Avro gibi bir saçmalağa dönüştürülmeye çalışılması gibi.

Yaşayan bir dil için birşeyler yapılmak istiyorsanız;
"Over Clock" terimi daha ilk gündeme çıktığı günlerde "Hız Aşırtma" diye lanse edilmesini sağlarsınız
yada Compact Diskler minüslerde süs olmadan çok önce karşılığını sunarsınız insalara.
yada Üniversite kelimesi dile girmeden, kemikleşmeden önce Evrenkent ile başlarsınız.(ironik belki ama Okay Sinanoğlu'nun önerdiği bir tanım. Ama ÇOK geç kalmış bir teklif.)
vb.. vb...

Kalkıpta yıllar sonra "bu çocuk benim çocuğum, ama ben bakireyim" diyemeyeceğiniz gibi, hadi bundan sonra AVRO diyelim diyemezsiniz!

// kaldı ki, "Üzerimde 30 yok ama 15 Yuro var" vb.. deyince, anlamıyor kimse yada gülüyorlar. Orjinal teleffuzu "Oyro" şeklinde.
vurgulamak istediğim; yanlış olarak bile olsa "Yuro" diye bir defa girmiştir dilimize, bu kadar zaman geçmiş, çocuk nerdeyse okula başlayacak, kalkıpta ben bakireyim demenin manası yoktur.

// insanın aklına gelimiyor da değil hani.
ya bakireyse.
ya bu şekildeki çarpık zihniyete sahip metabolizmalar... ... .

Perşembe, Şubat 10, 2005

Fox "24" için dolaylı özür diledi.

Geçtiğimiz günlerde, Türkleri terörist gibi gösteren gölümleri ile hayli tepki alan 24 dizisi, "Amacımız kimseyi incitmek değil" açıklaması, dizinin baş aktörü Kiefer Sutherland tarafından, bu hafta yayımlanan bölümün başında okundu. Ama benimde benzer hislerle yeterli bulmadığım açıklama anlaşılan Amerikadaki Türkler tarafından da "dolaylı özür" olarak nitelendirilmiş.
-ntv-