Cumartesi, Eylül 17, 2005

text-transform:uppercase, türkçe problemi

Pek çok sitede* bir büyük bir küçük harfle yazılıp lamer havası veren, BU BIR BAŞLıKTıR tarzına sebeb olan text-transform:uppercase stiline cephe almıştım. Ama sorunun aslında çok basit bir çözümünün var olduğunu fark ettim. Hatta "Fark ettim" bile denilmeyecek kadar bariz bir hadise normalde... ama sırf css kullanma sevdasına feda ediliyor.

Madem başlıklarını B U Ş E K İ L D E yazmak istiyorsun, büyük harf kullanacaksın abi. Olay bu kadar. Capslock tuşuna basmak bu kadar zor olmasa gerek ? (bu tuşunun klavyedeki varlığından şahsi olarak rahatsız oluyorum o tamamen ayrı bi mesele..)

-----------
*Bu blog'un Tarihlerinde de olduğu gibi...
böyle şeyler oldukça sana olan nefretim gün geçtikçe artıyor Greatnet.de
Almanya ve yakınlarında bi hostin firması arıyorsanız sakın olaki Greatnet.de yi terich etmeyin.

13 yorum:

bubikişi dedi ki...

Shift`te tuttuğun bir serçe parmağı ya da açık olan bir CapsLock büyük harf yazmana yardımcı olacaktır, evet. Ancak css`e olan sevdam nedeniyle css`i savunacağım. Css ile bunu yine text-transform:uppercase ise yazıdığın style içinde büyük yazılmasını istediğin yazıları bunu nasil buyuk yazarim diyebilirsin. Evet, belki büyük İ ya da Ü ve ya Ö olmayacak ama sonuçta büyük yazılmış olacak. Senin veridğin örnekteki gibi BUNU NASiL.. yerine BUNU NASIL olmuş olur.

blogger dedi ki...

Bi yere kadar kabul edilebilir başlıklar var.(pixel akımında da olduğu gibi) Ancak "NASIL" yazmak varken "NASiL" yazmak daha bi saçma. Üstelik güya, "bak ben de CSS kullanarak site/blog yapabiliyorum" şeklinde yaratılmaya çalışan hava bu şekilde birden "lamer" havasına dönüşüveriyor ki kaş yapayım derken göz çıkarmak oluyor sanki..

Adsız dedi ki...

ne kadar dar görüşlüsünüz yaa
ne alakası var ki caps lock yada shift ile ben belki hoverda uppercase vericem ?

Adsız dedi ki...

Gayet yerinde ve basit bir çözüm iken siz illa da Lamer sitesi istiyorsanız.. bu sizin tercihiniz sayın "isimsiz"

Adsız dedi ki...

Çok dilli bir proje düşünün. Veriler(örneğin menü isimleri) veritabanında tutuluyor. Bu sitenin şablonları(templates) var. Bazı şablonlarda uppercase kullanılmamış bazılarında kullanılmış. Harf büyük ya da küçüklük durumu css ile ayarlanıyor yani. Bu durumda uppercase için bir çözüm bulmak gerekiyor. Lamerlik ile bir ilgisi yok yani :)

Naira dedi ki...

At gözlüğüyle bakmış arkadaş. İnternet teknolojileri hiçbirzaman caps lock la çözümlenecek kadar basit olmamıştır. Dinamik (php, asp gibi) sistemlerde coğu zaman kulağınızı tersden tutmanız gerekiyor. Binlerce sayfalık dinamik hatta nerdeyse organik bir site üzerinde çalışıyorsanız, işlem ve gelişim hızı herşeyin otomatikleştirilmesini gerekiyor, birşeyi yazmanızla, binlerce sayfaya link olması onlarca farklı sitile bürünmesi gerekiyorsa, caps lock la yapabildiğiniz basit işi yapabilmek için php de java da css de yeterli gelmeyebilir.

Bilişimle ilgili bir işle uğraşan birinin bukadar dargörüşlü olması çok yazık... lamer muhabbetine girmek yerine ufkunuzu genişletin, elindekileri gereksiz görmek ne demek insanlar 3ünü 5ini biraraya getirip hayallerini kovalarken bizim çokbilmiş bilişimcilerimiz elin geliştirdiği bugün onsuz site olmayan css ye dil uzatırken ben bu zihinler yüzünden css gibi internetin eli ayağı olan bi sistemde türkçe diline yeterli destek olmamasına yanıyorum. uppercase "i" yi "I" yapıyorsa bunun sorumlusu sizin zihniyetinizdir.

Rn dedi ki...

Bir örnek:

Joomla! ile oluşturduğunuz sitenizde ana menünün (sadece ana menünün!) büyük harfle görüntülenmesini istiyorsunuz. Sorunu CSS ile çözemediğiniz için arkadaşın dahiyane Caps Lock fikrini uyguluyorsunuz. Ama ziyaretçinin sitede nerde bulunduğunu gösteren Breadcrumbs modülü de aynı veritabanı tablosunu kullandığı için ortaya şöyle bir görüntü çıkıyor: ANASAYFA >> YAZILAR >> Blog Yazıları

Yaa, yaa..

murat dedi ki...

Hayatımda duyduğum en saçma ve en GERİ ZEKALI örnek bu olsa gerek. Biz bilmiyormuyuz caps e basmayı? Bu sorunun çözümünü aradım ama senin sitende bulamadım niye biliyor musun ? Senin saçma sapan ve geri zekalı yazdığın yazı yüzünden.
Yakın akrabalarına saydırdığımı da parantez için belirteyim.

Talash dedi ki...

<script type="text/javascript">var str="Kadıköy";document.write(str.replace("ı", "I"));</script></a>

Bu şekilde bir kodla sorunu çözebilirsiniz. "var str" kısmını veritabanınızdan çektiğiniz veri ile tanımlarsanız javascript verideki tüm "ı" karakterleri yerine "I" karakterini ekrana yazdıracaktır.

Adsız dedi ki...

bir degiskenin icinde küçük harfli halini bekletiyorsam ve bunu yerine göre css ile uppercase ya da lowercase ile kullanacaksam?

Adsız dedi ki...

bir degiskenin icinde küçük harfli halini bekletiyorsam ve bunu yerine göre css ile uppercase ya da lowercase ile kullanacaksam?

Adsız dedi ki...

bir degiskenin icinde küçük harfli halini bekletiyorsam ve bunu yerine göre css ile uppercase ya da lowercase ile kullanacaksam?

Portal Adam dedi ki...

Hocam gerçekten bu kadar uğraşmaya gerek yokmuş. Sonunda çözümü buldum.

Çözüm;

" <hmtl " etiketinin hemen ardına (lang="tr") ekledikten sonra bir şey kalmıyor. Site direk komple Türkçeleşiyor.

Kısaca "<html lang="tr" ve devamı diğer kodlar. O kadar uğraşmaya gerek yok. İsteyen portaladam.com adresinden bakabilir.